emreiseri

Tuesday, September 05, 2006

Türkiye'nin Stratejik Çıkarları ve Lübnan



Başbakan Erdoğan , Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesi konusundaki gerekliliği Türkiye'nin stratejik çıkarlarına bağlamıştır. Kapalı kapılar ardında ne tür pazarlıklar yapılmıştır orası bilinmez ama Cumhuriyet devriminden beri Türkiye'nin stratejik çıkarlarının batı medeniyetinin bir parçası olmasıyla birebir örtüştüğü muhakkaktır.


Günümüzde batı medeniyeti istikrarın hüküm sürdüğü işleyen serbest piyasa ekonomisine sahip ülkeler topluluğu anlamına gelmektedir. Bu bağlamda , batı medeniyetine dahil olmak serbest piyasa ekonomisinin işleyebilmesi için uygun ortamın yaratılması ihtiyacını doğurmaktadır. Türkiye'nin dünyada çatışma ihtimalinin en yüksek olduğu Ortadoğu bölgesinde yer alaması sebebiyle içteki huzur ortamını sağlaması , dışta güvenlik sağlayıcısı rolü oynamasını gerekli kılmaktadır.


Türkiye'nin Lübnan'a BM barış misyonu kanalıyla ( yani uluslararası meşru bir kuruluş vasıtasıyla ) asker göndermesi ve bölge barışına katkı yapması yukarıda bahsettiğimiz batı medeniyetinin bir parçası olma projesi bağlamında değerlendirilmelir. Konuya bu açıdan yaklaşmak hem bizi sığ ideolojik tartışmalardan uzak tutacak hem de Türkiye'nin stratejik çıkarlarından tam olarak neyin vurgulanmak istendiğinin içerisi doldurulmuş olacaktır.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home